hits

Baking

Eltefritt grytebrd

Dette er fantastisk godt😍

Jeg bruker rett og slett oppskrift fra matprat- den funker hver gang:)

INGREDIENSER

1 brd

500 g hvetemel

2 ts salt

1⁄4 ts trrgjr

4 dl vann

SLIK GJR DU

Slik gjr du:

1. Bruk en sleiv og bland det trre sammen i en bolle. Hell i vann og rr deigen raskt sammen. Deigen skal vre fast, men fortsatt litt klissete. Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie, og hev deigen i romtemperatur i 12-18 timer.

2. Dryss godt med mel p et ark bakepapir, og hvelv deigen over p arket. Deigen er litt klissete. Bruk en slikkepott eller litt mel p fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger og str eventuelt p litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.

3. Snu deigen og legg den med brettesiden ned p bakepapirarket. Srg for ha godt med mel p arket slik at brdet ikke setter seg fast under etterhevingen. Snu bakebollen over deigen, og la brdet etterheve i 1 time.

4. Nr brdet har sttt p kjkkenbenken i 1 time, sett inn en stpejerns gryte med lokk i stekeovnen og skru ovnen p 250 C. La gryten st i stekeovnen en time slik at den blir god og varm.

Oppskriften passer fint til en gryte p 24 cm i diameter. Gryten du bruker br tle 250 C og ha lokk.

5. Ta den varme formen ut av stekeovnen nr deigen er ferdig hevet. Str litt mel i bunnen av gryten. Lft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hvelv den over i gryta. Ha p lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen. Stek brdet i 30 minutter p nederste rille.

6. Ta av lokket p gryten, skru stekeovnen p 200 C, og stek videre i 10 - 15 minutter til brdet har ftt en fin gyllen farge og en spr stekeskorpe. Vend brdet ut av gryten og avkjl p rist

Verdens beste boller

Det er det faktisk!

M bare starte med takke familyn p Eidsvoll for oppskrift p disse enkle og gode bollene! 
De er faktisk bare s gode! 

Du trenger: 
500g hvetemel
90g farin
100g margarin
1/2 ts kardemomme
3 1/2 dl melk
1 klump fersk gjr

Rosiner / smr, kanel & sukker, vaniljekrem eller det man mtte ville fylle de med. 

Bland alt det trre, smuldre s inn romtemperert margarin. 
Varme melken til den er fingervarm, og rr ut gjren. Bland alt godt i en bakemaskin og eltes i ca 10 min.
Heve til dobbel strrelse, og rulles ut i de former en nsker. 
Etterheve ca 1 time, pensle med romtemperert egg. og jeg stekte de p 200 grader i ca 10-12 minutter med varmluft.
Jeg lagde kanelknuter, kanelsnurrer med vaniljekrem og skolebrd. 

 

#kathsmat #september #hst #kos #boller #fest #hverdag

Eltefrie grove ciabatta

Gjr seg nesten selv :)

Disse var superenkle lage! Prv deg litt frem med melet, dette var frste gang jeg lagde de grove. 

 

 

 

DU trenger: (ca 12 stk)

300g grovbakst mel
200g siktet rugmel
100g siktet hvetemel
1-2 ts salt
1 ts trrgjr
5 dl vann- romtemperert

Bland alt det trre sammen og rr inn vannet. Deigen blir ls, men skal ikke vre helt rennete. Den skal holde litt sammen. 
S dekker du med plast og setter til heving til dagen etter, eller mellom 8-12 timer. 

Str godt med mel p bakebordet og hvelv ut deigen. Dra ut deigen slik at den blir rektangulr.

Brett deigen sammen slik at du fr en lang baguette. Legg skjten ned mot bordet. 
Ha godt med mel p hendene og del opp deigen i emner- jeg bruker en bakeskrape. Sett ciabattaene p et bakebrett enten med bakepapir eller godt med mel under.
La ciabattaene etterheve i minst 45 minutter, men gjerne lengre. Stek ciabattaene midt i ovnen ved 225 grader i ca. 20 minutter, jeg heller ca 0,5 dl vann i bunn av stekeovnen nr jeg har satt inn ciabattaene og lukker dren raskt. Dette for f litt damp inni ovnen som gir en kjempegod skorpe:) 
La de avkjle seg p rist. 

 

#bakst #mat #kathsmat #ciabatta #september #hst 

 

 

 

Focaccia med havremel 🍞

I helgen lagde jeg focaccia med bde hvetemel og havremel!

Den var aller best nystekt selvflgelig:-) jeg slumper veldig ofte- men dette er ca det jeg brukte.

Du trenger:

7 dl hvetemel

2 dl havremel

Ca 40 g trrgjr

1 ss honning

3,5 dl lunkent vann

1 Ts salt

Elt det godt sammen, og la heve ca en time.

S smrer du en form med olivenolje- jeg brukte ca 30 x 40 cm.

Trykk deigen ut i formen , og la den hvile ca 10 min.

S trykte jeg ned litt oliven og helte over ca 0,5 dl olivenolje og masse grovt salt!

Stekes ca 15-18 min p 180 grader.

Hjemmelagde karameller

Disse er supergode og seige! M si de smaker som den firkantete smrbukken ;) 

 

Du trenger: 

6 dl flte
2 dl lys sirup 
4 dl sukker
200 g meierismr 

Ha flte, sukker og sirup i en vid, tykkbundet kjele. Jeg bruker alltid jerngryte p karameller :) Bland det sammen med en sleiv og kok opp under omrring. La det koke p middels varme til karamellblandignen tykner.

Blandingen vil se slik ut ganske lenge.. Jeg rrer innimellom. Oppskriften min sier koketid p 30 min- men denne gangen kokte jeg i 45 minutter for f den ordentlig god og seig. Alt kommer an p varmen du koker p . S test underveis med helle en drpe karamell i iskaldt vann og se om den former seg til en fin seig kule. Da er karamellen klar. 

Nr den er klar- har du i smret i terninger og rrer det godt inn. Da fr du en glatt fin og blank rre som over her. 
Hell rren i en form eller langpann emed bakepapir i, du trenger ikke smre bakepapiret- den lsner :) 

Jeg hadde litt havsalt over fr jeg satte den til kjling. Det er supergodt! 

Del opp i passende biter og pakkes inn i mellomleggspapir :) 

NAM!! 

#mat #jul #vinter #konfekt #karameller #julemat #hverdag #desember #tirsdag

 

 

Lyst bakverk- Fletteloff og horn til julefrokosten!

Det er lite som er bedre enn nybakt loff rett fra ovnen med smr p! 

Jeg er stor fan av Ingrid Espelid Hovig- min drmmedame! Dama blir 94 r- og har ikke eid en oppvaskmaskin i hele sitt liv! I sine bker forklarer Ingrid hvor viktig det er med orden p kjkkenet. Nr hun har servert julemat for TV-seerne lille julaften, har hun ikke gtt fra fjernsynsstudio fr hun selv har tatt hele oppvasken. "Jeg elsker vasket opp", har hun sagt ved flere anledninger.

90 grunner til elske Ingrid kan du lese her!  

Her er en av grunnene til at jeg elsker Ingrid; oppskriftene hennes feiler aldri! 

Hvit deig; kan brukes til loff, rundstykker, horn++

ca 750g hvetemel
1 pk fersk gjr
5 dl skummet melk
2 ts sukker
2 ts salt
2 ss smr
egg+vann til pensling

Sikt de trre ingrediensene i en bolle, mens du varmer melk og smr til romtemperatur. Rr gjren ut i melkeblandingen og ha alt til slutt i det trre. Jeg kjrer deigen i kjkkenmaskin, og her m man prve seg litt frem med mel. Noe mel "suger" mer vske enn andre typer- s pass p ikke ta alt i med en gang, og i i tillegg litt ekstra mel tilgjengelig enn det som str i oppskriften. 

Ingrid sin oppskrift s hever hun loffen to ganger fr hun arbeider med deigen. Nr deigen er smidig og fin- ta den ut av bakebollen og la heve til dobbel strrelse. S tar du den ut igjen og knar litt p den, fr du gjentar prosessen. 

Denne deigen lagde jeg fletteloff og horn av. 

 

 

#hjemmebakt #mat #hverdag #ingridespelid #vinter #torsdag #kathsmat

 

Disse frs jeg rett etter de ble litt avkjlt, slik at jeg kan ta opp og varme lett i ovnen p julemorgen :) Smaker akkurat som nybakt :) 

 

 

 

Hjemmelagde pitabrd

S godt, og s enkelt!

Raskt lage- og supergodt til masse forskjellige middager:) 

Du trenger: 

  • 500 g hvetemel
  • en pose trrgjr
  • 3,5 dl vann, ca. 37 grader
  • 1 ss sukker
  • 0,5 ss salt
  • 2 ss olje

Jeg begynner med ha det lunkne vannet i en skl med sukker og gjr. Rr godt til gjren har lst seg opp og la blandingen st lunt i ca 8-10 min. Da vil sukkeret f gjren til reagere- og massen vil boble lett. 

Bland de trre ingrediensene i en bolle for seg selv, og tilsett gjrblandingen. Rr det hele godt sammen til en smidig deig. La deigen hvile i 15-20 min. Varme ovnen til 250 grader.

Del deigen i 8-10 like store emner og rull hvert emne til en bolle. Dekk til bollene med et fuktig klede og la de hvile p benken i 10 minutter. Kjevl eller klem hver bolle ut til en rund leiv, ca. 12 cm i diameter og cm tykk.

Legg pitabrdene over p stekebrett eller pizzastein med bakepapir og stek i 5 minutter, de er ferdige nr de har blst seg opp og ftt litt farge. Ikke stek for lenge, da blir de fort trre.

Dekk til ferdigstekte pitabrd med ett kjkkenhndkle slik at de holder seg myke.

#mat #mandag #ukesmeny #middag #hjemmebakt #hverdag

 

 

, Arendal